Over mij

Mijn naam is Annemarie Lustig
Als jong meisje hield ik al heel veel van tekenen en taal.
Hoewel ik toen nog niets wist over het vak Tekentaal is dat toch waar ik uiteindelijk naar toe gegroeid ben. Omdat ik uit een kleurrijk gezin kom met 5 broers en 1 zus, leerde ik op jonge leeftijd dat we allemaal anders zijn en uniek. Deze visie, dat iedereen anders is, is mede bepalend geweest voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Iets hoeft niet altijd beter, maar het kan misschien ook wel anders…..
Dat staat mij op het lijf geschreven.

Ik ben Tekentaaldocent
Leren vind ik leuk. Op het gebied van tekenen werd ik aangetrokken tot de creatieve opleiding Genezend Tekenen. Een opleiding voor Tekentaaldocenten, coaches en therapeuten. In 2012 heb ik het diploma Tekentaaldocent behaald. Sindsdien geef ik Tekentaal-lessen bij mij thuis of op locatie. Een Tekentaal-les is net iets anders dan een les in tekenvaardigheid. Zo hoef je niet persé te kunnen tekenen want het gaat juist om de expressie, het uiten van kleur en vorm op papier of doek.

Authenticiteit
Mijn kwaliteiten zijn originaliteit en authenticiteit.
Zo bedenk ik altijd originele teken- en schilderlessen, bijvoorbeeld:
- Wandelen door het Labyrint
- Je innerlijke kompas
- Colour-party (kleurenfeest/partijtjes)
- Art Experience Nederland – workshops Tekentaal i.c.m. een andere kunstvorm
bijv.  glasblazen of buitenlandse kunstenaars en een gastspreker.

Ook ben ik Tekentherapeut
Een prachtig en uniek beroep. Een tekentherapeut helpt je van klacht naar kracht. Ik kan jou helpen als je een gerichte hulpvraag hebt over o.a. rouw, verlies, afscheid, trauma’s, identiteitsproblemen, emotionele en/of gedragsproblemen, burn-out, energieverlies enzovoort.
Over datgene waar jij last van hebt (of wat maar zo blijft ‘zeuren’ onderhuids) krijg je een teken- of schilderopdracht die heel verhelderend kan zijn. Dit omdat de beelden gekoppeld worden aan je lichaam en leven. Dit kan heel vlot gaan. Je gaat door de beelden en het samen onderzoeken daarvan, beter zien en voelen waar je eigen zelfhelende vermogen en je eigen antwoorden liggen. Je krijgt inzicht in hoe je met jouw hulpvraag om kan gaan. Bij een tekentherapie sessie hoef je niet te kunnen tekenen of schilderen. Het gaat om de holistische en kunstzinnige beleving van het proces. Ik begeleid je daar in zoals het bij jou past.

Als persoon herken ik mij bijzonder in het holistische principe waarbij het gaat om het hele lichaam: je hoofd, je hart en je handen, maar vooral het weer (kunnen) voelen i.p.v. alleen maar denken en de balans van de mens als één geheel (her)vinden. De vooropleiding Genezend Tekenen is ook gestoeld op het holistische principe www.genezendtekenen.nl. Deze hbo-geaccrediteerde opleiding is na 30 jaar beëindigd door de directie i.v.m. leeftijd. Maar, een aantal van de zeer ervaren en deskundige docenten zijn nu werkzaam bij de nieuwe Opleiding Tekentaal www.opleidingtekentaal.nl

Daarnaast heb ik ervaring als zorg-professional.
Mijn kracht is dat ik denk in mogelijkheden i.p.v. beperkingen. Als creatief communicatie medewerker en als begeleider heb ik ervaring binnen de zorg bij mensen met een verstandelijke beperking. Binnen dit werkgebied heb ik via dagbesteding mensen met een beperking begeleid in tekenen, schilderen en kleien. Deze vorm van non-verbale communicatie is voor iedereen een fantastische mogelijkheid zich te uiten/ te spreken via de Tekentaal.
Zo creëer ik meer mogelijkheden voor een ieder en laat ik jou nog meer mens zijn.

Mooie foto